200 professionals de València, Alacant i Castelló defensen la figura del treballador o treballadora social de referència
Els tres Col·legis oficials de Treball Social de la Comunitat han organitzat de manera conjunta la Jornada Autonòmica de Serveis Socials de la Comunitat Valenciana. “El/la Treballador/a Social en Serveis Socials, professional de referència”.
La cita es produeix mentre, a Les Corts, continua la tramitació parlamentària de la nova Llei de serveis socials inclusius.
Alacant, 16 d’octubre. Vora 200 professionals del Treball Social s’han donat cita hui a la Universitat d’Alacant, en la III Jornada Autonòmica de Serveis Socials de la Comunitat Valenciana, que sota el títol “El/la Treballador/a Social en Serveis Socials, professional de referència”, organitzen de manera conjunta els Col·legis Oficials de Treball Social de València, Castelló i Alacant.
La jornada ha servit de punt de trobada entre administracions i professionals del Treball Social, els quals han reivindicat, de nou, la figura del treballador o treballadora social de referència, una persona interlocutora principal “que vetle per la coherència, per la coordinació amb la resta de sistemes de protecció social, per la globalitat i per la continuïtat del procés d’atenció social”. Per al sector, “la mancança fins al moment d’aquesta figura professional ha conduït generalment en la desubicació de les persones usuàries respecte a un professional que puga informar, orientar i assessorar al llarg del procés d’intervenció sobre les possibilitats, prestacions i serveis al seu abast”.
Les treballadores i els treballadors socials defensen que, “donada la seua transversalitat, presència en el sistema educatiu, sanitari, social, judicial i penitenciari on directa i contínuament s’estableixen contactes amb els Sistemes de Serveis Socials”, aquesta persona de referència ha de ser un professional del Treball Social.
La professió a examen
La trobada de hui ha servit també per a valorar la gestió feta a partir de juliol 2015 i el canvi en les polítiques públiques de Serveis Socials, a més d’analitzar la influència d’aquest canvi en el treball diari, i prendre el pols a la professió.
Per a la Directora General de Serveis Socials i Persones en Situació de Dependència, Mercè Martínez, qui inaugura la jornada, “l’ objecte del sistema és la convivència bona, i no de qualsevol manera”. Per això, ha insistit, “hem de fer servir la intervenció i la qualitat de les nostres accions en el patir de les persones, perquè deixen de fer-ho, perquè manen de la seua vida amb autonomia i independència i perquè puguen trobar eixos moments meravellosos que són la felicitat”.
Segons Martínez, “la implantació del model social bàsic a l’ atenció primària dels serveis socials municipals amb equips multidisciplinars ha permés les sinèrgies de diferents perfils professionals on cadascú aporta el saber i les accions de cada disciplina provocant una millora considerable i enriquidora, on la diferencia de funcions potencia l’ atenció centrada en la persona.” “Si totes les professionals ferem el mateix”, ha dit Martínez, “amb un sol perfil hi hauria prou. L’ assumpte és confluir i vincular-se.”
Per la seua banda, Sïlvia Navarro, treballadora social i facilitadora en processos d’innovació i aprenentatge organitzacional, ha abordat en la ponència marco els canvis que travessa la professió: “El canvi és ineludible. Està en les nostres mans ser-ne capdavanteres o víctimes. Per a afrontar-lo, cal cercar còmplices”.
Recorregut parlamentari de la Llei
Aquesta jornada, la tercera d’aquest caràcter que se celebra a la Comunitat Valenciana, es produeix en el marc de la tramitació parlamentària de la nova Llei de serveis socials inclusius de la Comunitat Valenciana. A principis d’octubre, els tres col·legis professionals van participar en les compareixences de la fase de participació ciutadana del procediment d’elaboració del projecte, al sí de la Comissió de Política Social i Ocupació.
En la seua intervenció, la representant del sector va definir la norma com “una llei basada en la persona, per la seua condició de ser-ho, i no per les característiques específiques que puga tindre en un moment determinat de la seua vida”. Aixímateix, va destacar el caràcter descentralitzador de la norma i l’enfortiment de l’atenció des de l’àmbit local que aquesta promou, “reconeixent d’aquesta manera el que, de facto, s’estava duent a terme per part les administracions locals”. Finalment l’experta va defensar també l’elecció de les i els professionals del Treball Social com a persona professional de referència de l’àmbit dels Serveis Socials, en coherència amb la implantació del Nou Model Bàsic de Serveis Socials Valencià, la Llei de Renda Valenciana d’Inclusió i el marc autonòmic en matèria de dependència.
Comentarios
Aún no hay comentarios