Saltar al contenido principal
Castelló

Carmen Fenollosa presentant el primer encontre entre serveis socials municipals i Conselleria: Grans canvis als Serveis Socials.

lunes 30 de noviembre de 2015 COTSCS

Primera reunió de la província de Castelló convocada des de la Secretaria Autonòmica de Serveis Socials i Autonomia Personal per a coordinar-se amb els responsables tècnics dels Equips de Serveis Socials Generals i en els tècnics dels Serveis Municipals de Dependència.

El passat divendres 27 de Novembre, es va realitzar la primera reunió de la província de Castelló convocada des de la Secretaria Autonòmica de Serveis Socials i Autonomia Personal per a coordinar-se amb els responsables tècnics dels Equips de Serveis Socials Generals en primer lloc i en els tècnics dels Serveis Municipals de Dependència.

Presentant la jornada, vam tenir a Carmen Fenollosa, Directora Territorial de la conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives de Castellò. Va ser una reunió de treball, però molt emotiva, degut a la experiència dintre dels serveis socials municipals de les noves cares visibles de conselleria i de la vinculació que tenen amb els serveis socials de base. Tal com es va dir, esperem que siga la primera reunió de moltes altres.

Els ponents de l’encontre van ser: la Secretaria Autonómica de Servicios Sociales y Autonomía Personal, Sandra Casas Molina, la Directora General de Servicios Sociales y Personas en Situación de Dependencia, Mercé Martínez i Llopis el Director General de Planificación, Evaluación y Calidad, Gustavo Zaragozá Pascual i el Director General de Diversidad Funcional, Antonio Raya Alvarez.

La importància de dita reunió, es deu a dos punts importants:

Primer, el pes i protagonisme que prenen dintre de la conselleria els serveis socials municipals i específicament els/les treballadors/res socials. Es preten que siguen actors protagonistes dels canvis que es gestionen en conselleria, i es preten des de la direcció territorial, ser mes propers a aquest entramat de personal tècnic. Es va reconèixer el treball dels mateixos com a part fonamental dels serveis socials, i es va exposar els canvis als quals tindràn que fer front.
Segon, els grans canvis que s’han organitzat, derivats de l’estudi a fons que han realitzat de tot l’aparell de gestió de la conselleria.

Des-de la nova directiva s’ha realitzat un estudi a fons de totes les àrees, tant de les diferents direccions territorials, dels diferents departaments, i principalment de la gestió de la llei de dependència.

No es possible enumerar tots els canvis que es pretenen dur a terme, però entre altres cal destacar:

  • En Serveis Socials, es preten reformar legislativament els principals marcs normatius (nova llei de serveis socials i de renda garantida, entre altres). A mes, es preten arreplegar la opinió de tot el mon al respecte, obrint un procés d’opiniò via web.
  • Canvis en els acolliments, i l’ajuda que es destina a les families acollidores.
  • Es pretèn fomentar un envelliment actiu, empoderant els serveis que ja existeixen (CEAMs, centres de dia…) i no posant tot el pes en un envelliment passiu com son tots els viatges que es fan per a la gent gran. Aquest punt implica a persones amb diversitat funcional, ja que es preten crear una xarxa pública de serveis per a persones en diversitat funcional.
  • Creació de taules de diversitat funcional en les localitats.
  • Reestructuració de les places públiques, per a simplificar el sistema, tant de places concertades, públiques, d’accessibilitat… amb preus diferents dins del mateix recurs.
  • Es preten crear un servei de coordinació socio-sanitària.
  • Visitar tots els 400 centres de diverses tipologíes que hi han a la Comunitat Valenciana.
  • Crear o millorar el servei d’inspecció de centres
  • Moratòria de la llei de racionalització.
  • Suprimir el copagament per a discapacitats a partir de Gener. I tornar les pagues extres als usuaris de centres de tercera edat.
  • Modificar el decret de valoració de discapacitats.
  • Tornar a publicar l’ordre de equipament de centres (no es feia des-de 2009)
  • Reorganitzar la gestió de les persones tutelades per conselleria, ja que ha augmentat molt la xifra en els ultims anys
  • Dintre de l’administració pública es preten implementar clàusiles socials en els processos de contractació.
  • Reactivació de la llei de dependència
  • Inclusió de la dependència i el personal dintre de serveis socials
  • La valoració dels usuaris, de forma progressiva, i desprès de una formació específica, la anirà assumint els treballadors socials dels Serveis Municipals de Dependència.
  • Pago únic dels atrasos reconeguts.
  • Torna la possibilitat de demanar Cuidador No Professional i compatibilitat d’aquest, amb el treball dels cuidadors.
  • Empoderament del Servei d’Ajuda Municipal, i tornar-lo al lloc que li correspon, com a Servei Bàsic dintre de la cartera de serveis de la dependència també.
  • Mapificar i reordenar els recursos públics per a una millor gestió.
  • Cobrar ajudes de la dependència entre els dies 1 i 5 de cada mes.

Respecte al finançament, dir que la inversió prevista aquest any ha sigut 1,8% més que la de l’any passat, i per al 2016 es preten augmentar el pressupost un 18%. Xifra alta, però menor del que realment es necessari.

Com a resum, dir que son molts els canvis, per a aconseguir que els serveis socials tornen a tenir la importància que es mereixen, i poc temps per a fer tants grans canvis.

Noticia redactada per: Roser Boix, Treballadora Social

Comentarios

Aún no hay comentarios

Plataforma Online

Plataforma online

Col·legi Oficial de Treball Social de Castelló

Alcalde Tárrega, 32 bajo

12004 CASTELLO

Redes sociales

Síguenos en

Pago seguro