COTS Castelló i la Conselleria proposen oferir una borsa de treball provincial per a cobrir places vacants i consolidar equips
El projecte advoca per elaborar un conveni mitjançant el qual l’administració autonòmica puga recórrer a l’oferta laboral del Col·legi i contractar professionals del Treball Social per a resoldre les “mancances detectades en les plantilles”
El president, Jaume Agost, i Roser Boix, de la Junta, traslladen també en la reunió amb María José Arquimbau, delegada territorial de la Conselleria de Serveis Socials, la necessitat de recuperar la figura del treball social en els punts d’atenció dels ajuntaments
Castelló, 25/03/2024 .- El president del COTS Castelló, Jaume Agost, i Roser Boix, de la Junta del Col·legi, s’han reunit amb María José Arquimbau, delegada territorial de la Conselleria de Serveis Socials. Una trobada en el qual s’ha posat el focus en la importància i la urgència de nodrir les plantilles de serveis socials amb les i els professionals “necessaris per a una òptima atenció i intervenció social”.
“Reclamem que es cobrisquen totes les places, que no es quede cap vacant en l’administració local”, ha reiterat la delegació del COTS castellonenc davant Arquimbau, a qui ha plantejat també en aquest sentit les problemàtiques registrades en les àrees de discapacitat i menors “precisament perquè existeix falta de personal, i això fa que els processos d’intervenció siguen més lents”, ha comentat Agost.
Al fil d’aquesta reivindicació i per a suplir les mancances detectades en els equips, tant el col·legi castellonenc com la delegada territorial han plantejat la possibilitat de desenvolupar un conveni entre COTS Castelló i la Conselleria per a poder dissenyar una bossa laboral “a la qual l’administració autonòmica puga recórrer quan necessite professionals del Treball Social”. “Hem incidit en aquesta proposta, sobre la qual Arquimbau s’ha mostrat molt receptiva”, ha dit el president Agost.
En la trobada també s’ha reclamat recuperar la figura de les i els treballadors socials en els serveis d’acolliment i informació dels ajuntaments, “tal com marca la llei de Serveis Socials”, ha recordat per la seua part Roser Boix. “Són els professionals de referència i el consistori de Castelló era modèlic en aquest sentit; qualsevol ciutadà que es dirigia als Serveis Socials municipals rebia directamente informació i assessorament d’una professional del Treball Social, la qual cosa avançava el procés”, han indicat.
Des de la substitució d’aquestes professionals per altres perfils aliens al Treball Social, aquesta primera atenció “es limita a concedir una cita amb la treballadora social, i això suposa que ha de tornar un altre dia, i eixe temps s’està perdent”.
Dins de la línia de cooperació amb l’administració, “ens hem oferit per a ajudar en el desenvolupament de documents tècnics, com poden ser els de diagnòstic social i de valoració i pla de treball amb les persones usuàries, ja que veiem que fan falta protocols per a homogeneïtzar l’atenció en serveis socials, com si que disposen ja educació i sanitat”.
La importància de tindre en compte la perspectiva rural en els Serveis Socials a l’hora de prendre mesures ha sigut una altra de les qüestions abordades. En aquest camp, s’ha posat també sobre la taula la problemàtica que diferents zones de serveis socials tenen a l’hora de compartir recursos assignats a les unes o les altres. “Demanem el desenvolupament d’eines, com a convenis interadministratius, que permeten aquest benefici mutu de recursos de serveis socials entre diferents zones”.
Finalment, des del COTS Castelló s’ha apel·lat al paper de la inspecció en serveis socials, i a la recomanació que eixos controls s’estenguen, més enllà dels centres, “també als ajuntaments per al bon desenvolupament dels serveis”.
Dins d’eixa labor d’inspecció, han recordat l’obligatorietat de la col·legiació de les treballadores socials, i han exposat a la representant de la Conselleria la seua preocupació davant el fet que “la Generalitat Valenciana tinga algunes professionals del Treball Social no col·legiades”.
Comentarios
Aún no hay comentarios