COTS Castelló incideix en què la col·legiació en Treball Social “és obligatòria” i alerta de l'impacte de no complir aquest requisit legal per a professionals i persones usuàries
El Col·legi de Treball Social reacciona a la notícia publicada per The Objective que denuncia que diverses treballadores socials i psicòlogues de l’Institut de Medicina Legal d’Alacant no estan col·legiades i això “pot invalidar qualsevol informe psicosocial”
Castelló, 10/11/2023.- “La col·legiació en Treball Social és obligatòria, tant en l’àmbit públic com en el privat, i és la que garanteix la capacitació i solvència de la persona professional”. El president del Col·legi Oficial de Treball Social de Castelló, Jaume Agost, s’ha mostrat categòric davant la informació publicada pel periòdic The Objective alertant que diverses treballadores socials i psicòlogues de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses d’Alacant “no estan col·legiades com marca la llei”, la qual cosa pot invalidar qualsevol informe psicosocial emés per elles.
“És molt greu el que plasma aquesta notícia, que ve a recolzar el que sempre hem defensat des del Col·legi: que la col·legiació és obligatòria, també en la nostra professió, en la qual detectem encara menys sensibilització sobre aquest tema, respecte d’altres sectors com la medicina o l’advocacia, per exemple. Hi ha diverses sentències del Tribunal Constitucional que confirmen que la col·legiació és necessària per a donar validesa als informes psicosocials”, assenyala Agost.
Així ho marca a més l’article 3.2 de la Llei 2/1974 de Col·legis Professionals, que estableix que “serà requisit indispensable per a l’exercici de les professions trobar-se incorporat al Col·legi Professional corresponent quan així ho establisca una llei estatal”.
Des del COTS Castelló “volem fer una crida a la responsabilitat de les i els professionals, i apel·lar també a la responsabilitat d’administracions i entitats”, indica. En aquest sentit, des de l’organisme col·legial incideixen en el paper de l’administració en l’ocorregut a Alacant: “És la responsable de sol·licitar la col·legiació, que sap obligatòria, a les i els professionals que treballen en el sistema”.
Recorden les conseqüències que la no col·legiació pot tindre sobre cada professional –“al no estar col·legiats, no poden ser sancionats pels seus respectius col·legis oficials encara quan incórreguen en infraccions greus”, recull aquest article- i també sobre les persones usuàries, “que poden demanar danys i perjudicis per un informe que no seria vàlid al no estar
col·legiades les responsables d’elaborar-lo”.
Finalment, des de COTS Castelló incideixen en què la col·legiació “permet una regulació de la professió”, en aquest cas del Treball Social. “És un deure de cada professional, garanteix el seu compromís deontòlogic i un correcte exercici professional cap a les persones usuàries a les quals dirigeix la seua activitat”.
Recorden que a través del COTS Castelló, el personal col·legiat pot accedir a més a una assegurança de responsabilitat civil “que dona un aval de cara a les conseqüències derivades de la seua activitat professional”.
Comentarios
Aún no hay comentarios