COTS Castelló promou la formació especialitzada per a millorar la intervenció social amb les persones amb un diagnòstic de salut mental
El curs ‘Treball Social en Salut Mental Comunitària’ arranca aquest dilluns en modalitat ‘online’ i amb l’anàlisi de casos pràctics
Les deu sessions programades aportaran a les i els treballadors socials noves eines en la seua pràctica professional en l’atenció a aquests pacients
Castelló, 15/10/2021.- Amb la celebració del Dia Mundial de la Salut Mental encara recent, el Col·legi Oficial de Treball Social de Castelló intensifica la seua acció formativa posant el focus en aquest vèrtex invisibilitzat de la salut global que la pandèmia ha situat en primer línia. Aquest dilluns, 18 d’octubre, arranca el curs Treball Social en Salut Mental Comunitària, organitzat pel col·legi castellonenc i que s’impartirà en modalitat online durant deu sessions – amb anàlisis de casos pràctics – fins el mes de gener.
“Els problemes de salut mental no constitueixen una nova pandèmia post Covid. Hi havia una falta de recursos de salut mental per a atendre adequadament la població abans de la crisi sociosanitària de la Covid, però la pandèmia ha suposat traure a la llum les deficiències i la falta de cobertura en aquest camp”, explica Eva María Garcés, docent responsable del curs, treballadora social en l’àmbit de la salut mental i directora del Màster de Treball Social en Salut Mental en la Facultat de Medicina de Zaragoza. En això coincideix el vocal de Sanitat del COTS Castelló, Martí Pomer. “La salut mental està lligada a la societat actual i a les seues maneres de vida. La pandèmia ha fet més visible aquesta problemàtica. L’aïllament, la soledat, l’absència de la relació directa i de la cura dels sers estimats, la dificultat per a elaborar els duels i la incertesa davant el desconegut han sigut problemes directes relacionats amb la Covid”, assenyala.
Segons Garcés, un dels aspectes que ha posat en evidència la pandèmia “és que la salut mental és cosa de tots i totes i que pot afectar a qualsevol, per això és més urgent que mai prestar-li l’atenció que mereix i una major inversió per a assegurar l’accés a una atenció universal i pública”.
A aplanar aquest repte es presta el curs del COTS Castelló, que busca promoure la “formació específica en l’àmbit sociosanitari”, posar l’accent en la necessitat de l’atenció social dins del camp de la salut i reivindicar la figura del treball social sanitari”, apunta Pomer. Aquesta formació especialitzada proporciona a les i els treballadors socials noves eines en la seua pràctica professional en l’atenció a les persones amb un
diagnòstic de salut mental. “L’objectiu principal és millorar la pràctica del treball social amb les persones amb un diagnòstic de salut mental des d’una perspectiva comunitària i adquirir els coneixements adequats per a la intervenció en aquest àmbit”.
Perquè l’aportació des del treball social a l’hora de preservar i atendre la salut mental és “clau”, assenyalen tots dos professionals. “El treball social aporta la perspectiva social a l’atenció en la salut mental, on és fonamental reconéixer els determinants socials i la seua relació amb la salut mental al llarg del curs de la vida de les persones”, afig Garcés. I incideix: “El treball social identifica i intervé en els desavantatges socials que interfereixen en el procés de recuperació d’aquests pacients”.
Des del col·lectiu de professionals del Treball Social recorden que les persones amb determinats condicionants de vulnerabilitat i factors de risc són les que estan veient afectada més greument la seua salut mental, com poden ser xiquets i adolescents, la població immigrant o en situacions de pobresa i condicions de vida desfavorables. “Les i els treballadors socials dediquem especial atenció a aquests grups de risc en l’atenció a la salut mental”, conclou Eva María Garcés.
Comentarios
Aún no hay comentarios