COTS Castelló reclama borses lliures de Treball Social per a cobrir “les desenes de llocs d'interins que estan quedant deserts en la Generalitat Valenciana”
L’accés a la borsa, gestionada pel govern autonòmic i dirigida a substitucions o baixes, es faria mitjançant examen amb un temari concret i més reduït que el d’una OPE i permetria agilitzar la cobertura de llocs de treball com ja s’;ha fet amb Psicologia o en Labora
Castelló, 07/08/2024.- L’últim acte únic – el procediment de l’administració per a oferir llocs de professionals interins – ha tornat a posar sobre la taula la problemàtica sobre la qual sindicats i Col·legi Oficial de Treball Social de Castelló venen advertint: “Fan falta borses de treball actualitzades per a cobrir llocs d’interins en la Conselleria de Serveis Socials i Igualtat, perquè hi ha més oferta que professionals per a donar cobertura a la demanda”, explica la vicepresidenta del COTS Castelló, Roser Boix.
El citat últim acte únic incloïa sis llocs a la província de Castelló, dels quals només dues han sigut coberts. L’anterior, tres mesos abans, va publicar 11 places de Treball Social a Castelló “però totes van quedar desertes”, afig Boix, amb el conseqüent impacte que això té en l’atenció a les persones usuàries i la sobrecàrrega de treball per a la plantilla professional al capdavant de cada servei, incideix.
La raó?, que les borses d’ocupació actuals “estan faltes de personal disponible”. Es creen després de cada Oferta pública d’ocupació (OPE), i “si a més aquest 2024 no hi ha convocatòria d’oposicions de Treball Social en la Generalitat, les borses no s’actualitzen i el problema anirà a més”, explica Roser Boix.
En cada OPE s’ofereixen places de funcionariat de carrera per a les i els opositors amb millor nota, mentre que la resta passa a ocupar la borsa d’ocupació, a la qual recorre l’administració, mitjançant actes únics, per a cobrir llocs de caràcter temporal com a substitucions i baixes. Si no hi ha OPE, les borses no es renoven, “per la qual cosa no es dona opció al fet que entre gent nova”, afig Boix. En la mateixa línia s’expressa David Bellés, delegat d’Intersindical Valenciana a Castelló. “Hi ha hagut convocatòries d’OPE però els processos selectius són complexos, i fins que no conclouen no es pot obrir borsa. A això se suma que hi ha borses que porten una dècada sense renovar-se en el sector social”.
Amb tot, l’alternativa que defensen, per iniciativa d’UGT, és constituir borses lliures, mitjançant examen però amb temari concret – menys extens que el d’una OPE -i gestionades des del sector públic, per a atendre aquest tipus de places temporals.
“Seria una borsa, en principi, de substitucions, però es pot usar per a la provisió de llocs vacants. No pot ser que aquests es queden sense cobrir havent-hi gent disposada a treballar”, sosté David Bellés. La mateixa postura defensa des d’UGT la treballadora social Silvia Monferrer, qui apunta a la possibilitat de “crear una borsa lliure amb examen de Treball Social perquè hi ha molt poques persones disponibles en llistes actuals i seria convenient anticipar-se al futur perquè puguen cobrir-se convenientment els llocs de treball necessaris”.
“Demanem estabilitat laboral, i ocupació pública, però atés que hi ha vacants i places temporals que serveixen per a sumar punts, creem que és positiu que es donen facilitats d’accés a aquesta mena de places, millorant així l’atenció a les i els usuaris”,incideix des del COTS Castelló la seua vicepresidenta.
Des d’Intersindical assenyalen que és una opció factible, com s’ha fet ja amb les places de psicologia en les Oficines de Víctimes del Delicte.
Referent a la proposta d’agilitzar la constitució de borses de Treball Social en la Conselleria, la presidenta del Col·legi Oficial de Treball Social de Castelló, María José Pérez, ha ressaltat que precisament una de les línies del treball del COTS és el “diàleg amb els sindicats perquè puguen defensar els interessos de les persones col·legiades en tots els espais, ja que aquests són presents en totes les taules de negociació i són els qui poden traslladar les reivindicacions de la professió”.
Comentarios
Aún no hay comentarios