El Col•legi de Treball Social forma a 40 professionals per a revertir l'impacte de la vulnerabilitat energètica a Castelló
El curs acosta el funcionament del mercat energètic i pautes de consum eficient en les llars per a replantejar la intervenció social amb famílies en situació vulnerable
Adverteixen de la “inundació” de factures pendents en Serveis Socials després d’alçar-se “l’escut social” que prohibia els talls de llum durant l’estat d’alarma
Castelló, 21/10/2020.- El Col•legi de Treball Social de Castelló organitza des d’aquesta setmana i fins al pròxim 17 de novembre el curs Intervenció social des de la vulnerabilitat energètica, promogut per la cooperativa AeioLuz Evolució Energètica. Durant 5 sessions online, al voltant de 40 treballadores socials rebran formació sobre el funcionament del mercat energètic, la interpretació de factures, sistemes de contractació i pautes de consum eficient en les llars per a poder replantejar la intervenció social que des del Treball Social es fa amb les persones i famílies que pateixen vulnerabilitat energètica.
Una realitat sobre la qual no existeixen xifres oficials s’estima que almenys un 10% de la població espanyola la pateix, sense comptar la que assota a persones que no recorren a Serveis Socials però sí que restringeixen el seu consum a casa per a reduir despeses i que revelarà la seua cara més crua a partir d’ara, una vegada alçat “l’escut social” vigent durant la pandèmia i que protegia a les famílies en situació de vulnerabilitat energètica. “Durant el confinament el consum energètic domèstic es va disparar un 28%. És cert que es van blindar els talls de llum per impagaments, però ni s’han abaratat preus ni s’han perdonat deutes. L’1 d’octubre es va alçar aquest escut social i els Serveis Socials es veuran envaïts per aqueixes factures pendents”, explica una de les docents del curs, la treballadora social Nuria Baeza, que imparteix les sessions en el COTS Castelló al costat de Salvador Moncayo, tots dos socis d’AeioLuz.
La sobrecàrrega de treball en Serveis Socials, unit a un “desconeiximent energètic” global, són algunes de les traves per a realitzar una intervenció social i un abordatge profund del problema de la vulnerabilitat energètica, “molt poc visibilitzat encara”, diu Nuria Baeza.
“Per la saturació del dia a dia, les gestions que arribem a fer des de Serveis Socials es limiten moltes vegades a evitar talls de subministraments i pagar factures en llars vulnerables, però com no existeix formació en l’opac món del mercat energètic, no detectem que s’abonen factures tramitades ja amb sobrecost”, indica. “Molt poques persones o famílies entenen la seua factura de la llum. Quan aconseguim veure les estratègies comercials, i veiem que les factures són més altes del que deurien, tenim l’oportunitat de fer una intervenció social diferent i profunda”, assenyalen des d’AeioLuz.
Perquè els camps d’intervenció des del Treball Social en aquest aspecte són amplis “i té efectes positius directes en les vides de les famílies i col·lectius amb els quals treballem i també en la reducció d’emissions de gasos d’efecte d’hivernacle”, recorden per la seua part des de COTS Castelló. “La vulnerabilitat energètica té impacte en la salut física, en el rendiment escolar, en la higiene personal i fins i tot en la salut mental, per la por a un tall de llum o el fet de no poder pagar una factura”, afig Nuria Baeza.
L’energia “hauria de ser un dret, i estem pagant-la com a article de luxe, amb un IVA del 21% i un impost elèctric del 5,11%. I ens han venut la idea que això no es pot canviar, i no és així”, apunta. Revertir aquest immobilisme és l’objectiu del curs, que busca proporcionar les eines necessàries a les i els professionals del Treball Social per a evitar factures abusives i promoure hàbits de consum responsable. “Amb la contractació adequada podem reduir la factura entorn del 35%, i si aprenem a usar energia de manera eficient podem arribar fins al 50%”. Amb tot, s’aconseguiria frenar la quantitat de recursos públics econòmics i humans que es destinen a ajudes finalistes que acaben pagant les factures a grans companyies elèctriques. “Aquest no és el nostre paper com a treballadores i treballadors socials”, conclouen des del col·legi castellonenc.
Més informació:
Jaume Agost, president de COTS Castelló – 625 527 771
Nuria Baeza, treballadora social i sòcia d’AeioLuz – nuria.baeza@aeioluz.com
Comentarios
Aún no hay comentarios