El procés plural de creació de la Llei de Serveis Socials Inclusius de la Comunitat Valenciana és finalista dels European Social Services Awards 2020
Castelló, 06/11/2020.- El procés de creació de la Llei de Serveis Socials Inclusius de la Comunitat Valenciana, en el qual va ser part activa el Col·legi Oficial de Treball Social de Castelló, els seus homòlegs de València i Alacant i el Consejo General de Trabajo Social (CGTS), és finalista dels European Social Services Awards 2020, uns guardons convocats per l’European Social Network, en la categoria d’Investigació. Els premis tenen com a objectiu promoure l’intercanvi de coneixements en els Serveis Socials públics en relació amb la salut, l’educació, l’habitatge, l’ocupació i la inclusió social per a beneficiar les persones i les comunitats.
La votació online per a triar el projecte guanyador en aquests guardons ja està oberta i finalitza el 26 de novembre. Pots votar en aquest enllaç.
El Col·legi Oficial de Treball Social de València, a través de la seua comissió de Serveis Socials, es va fer ressò de la convocatòria de l’European Social Network i posteriormente va instar a la Universitat de València (UV) a presentar el projecte, el qual es va formalitzar al costat de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives de la Generalitat Valenciana, que és l’administració de la qual parteix la Llei de Serveis Socials Inclusius.
Es tracta d’un treball que posa en valor el procés participatiu per al disseny de polítiques públiques, en aquest cas, polítiques socials. Per a la creació d’aquesta llei, van participar més de 2.000 persones, més de 100 entitats socials i més de 100 entitats locals, a més de col·legis professionals, sindicats i universitats al llarg de tot el recorregut.
L’essència d’aquest projecte és que ha comptat, des del seu inici, amb l’experiència de les persones professionals, com les treballadores i els treballadors socials dels col·legis oficials de Treball Social de València, Alacant i Castelló. El seu punt de vista contribueix a enfortir el nou model social valencià i, en conseqüència, la millora de la qualitat de vida de les persones mitjançant les polítiques socials.
La Llei Valenciana de Serveis Socials Inclusius va ser aprovada al gener de 2019. Reconeix la diferència individual per a la superació personal, marca ràtios de professionals, ordena el territori, configura equips mínims i crea una comissió d’ètica, entre altres plusos. És una normativa que naix amb la vocació d’adaptar els Serveis Socials a les persones “i no al revés” i “s’ajusta a les necessitats de la societat del segle XXI, és un pilar sòlid perquè l’estat del benestar siga realment això”, recorden des del COTS Castelló.
La llei suposa a més un canvi en la metodologia d’intervenció social. “Moltes treballadores socials han estat atrapades entre papers, i ara en poder comptar amb equips més amplis i baixar ràtios, es podran desenvolupar metodologies pròpies del treball social comunitari”, ha afegit el president del col·legi castellonenc, Jaume Agost.
L’organisme col·legial recalca la millora de la qualificació professional lligada a la llei, i les noves expectatives que obri, com les vinculades a l’àmbit de la prevenció. “Podrem fer investigacions de camp, igual que sanitat té laboratoris, nosaltres tindrem els nostres, bé en el sector universitari o en el dia a dia”.
Finalment, destaquen que la nova llei ha sigut capaç de tindre en compte la realitat de la província de Castelló, i dels municipis més xicotets, “perquè la normativa s’implementa de manera específica tenint en compte criteris de despoblació”.
Comentarios
Aún no hay comentarios