Saltar al contenido principal
Castelló

Més de 100 professionals analitzen en una trobada virtual el rumb dels Serveis Socials en el nou context sociosanitari

lunes 16 de noviembre de 2020 COTSCS

La Trobada Autonòmica de Serveis Socials organitzada pels tres col·legis de Treball Social de la Comunitat Valenciana posa sobre la taula la necessitat d’enfortir el sistema per a aplacar el “demolidor” impacte social de la COVID-19

Castelló, 16/11/2020.- Situar els Serveis Socials en el centre del debat, més si cap en una situació tan difícil de crisi sanitària, social i econòmica com l’actual. És el repte de la Trobada Autonòmica de Serveis Socials 2020, que impulsen els tres col·legis de Treball Social de la Comunitat Valenciana i que reunirà aquest dimarts, 17 de novembre, en una trobada que salta al pla virtual a causa de les restriccions per la pandèmia, a més d’un centenar de professionals del sector per a compartir experiències i coneixements i analitzar el rumb dels Serveis Socials en aquest nou context sociosanitari. També per a reconéixer la seua labor i posar sobre la taula reivindicacions que han cobrat més força en l’actual escenari.

“Els equips de Serveis Socials, al costat del personal sanitari i altres col·lectius professionals, estan en primera línia en la lluita contra el virus, però no sempre tenen el reconeixement que es mereixen. Tampoc els recursos necessaris per a aplacar les conseqüències de la COVID-19, que són demolidores per a la ciutadania. Per això, continuem reivindicant la millora del sistema de Serveis Socials, també en jornades com aquesta”, ha indicat Elena Puig, presidenta de COTS València.

Entre les reivindicacions, emergeix una històrica: aconseguir la ràtio d’un professional per cada 1.300 habitants, “una xifra que es troba molt lluny”, al·leguen des dels tres col·legis. S’uneix la millora de la coordinació amb la resta d’àrees que integren el Sistema de Benestar, especialment amb el sanitari, “la transversalitat és fonamental per a poder arribar a tota la ciutadania de manera integral i a tots els recursos disponibles de manera ordenada i evitar que ningú es quede arrere”, diuen. “És bàsic també consolidar els avanços aconseguits en aquests últims anys, sobretot garantir l’estabilitat en les plantilles professionals que contribuirà a la prestació d’uns Serveis Socials de qualitat”, afig la presidenta de COTS Alacant, María Dolores Soler. Un aspecte que corrobora Jaume Agost, president del Col•legi de Treball Social de Castelló: “La pandèmia ha explotat en un moment en el qual els Serveis Socials començaven a atresorar un increment de personal fortament reclamat, que ha vingut aplicant-se des dels últims tres o quatre anys, i fins i tot amb totes les dificultats sobrevingudes i amb plantilles encara insuficients, hem pogut atendre millor a com ho haguérem fet si això ocorre abans”, postil·la.

El fòrum de debat que s’obri amb aquesta trobada autonòmica servirà a més de reflexió sobre les qüestions que l’actual crisi sociosanitària ha deixat en evidència i com a altaveu per a elevar les demandes de les i els professionals del Treball Social i, per extensió, dels Serveis Socials. “El model residencial ha quedat molt tocat. Necessita una reforma, cal anar cap a un altre model d’atenció a la dependència, reforçant l’ajuda a domicili, apostant per residències més xicotetes i desenvolupant un treball important en integració social, a nivell comunitari, amb les famílies”, diu Jaume Agost. Per a Elena Puig, “és fonamental reivindicar la necessitat de cuidar als nostres professionals i escoltar les seues demandes. Ni el sistema ni ningú estava preparat per a afrontar les conseqüències d’aquesta pandèmia. Encara falta molta consciència i, sobretot, voluntat per a executar les polítiques socials que poden, si no reparar, mitigar les destrosses socials que està deixant la COVID-19. Cal protegir el que realment importa, que és la vida de les persones”.

La jornada d’aquest dimarts busca, en definitiva, convertir-se en un fòrum des del qual reclamar i construir un sistema de Serveis Socials fort, “perfectament integrat i coordinat amb el sistema de Benestar al qual pertany”, incideix María Dolores Soler, “i on hi haja més intervenció social, gestió de casos, treball social comunitari, de promoció de la salut i de les relacions socials, prevenció…”, afig Agost, perquè l’escenari postpandèmia “serà de crisi econòmica aguda i sorgiran dificultats a nivell de convivència, integració sociolaboral, etc, i hem d’estar preparats”, assenyalen els tres col·legis.

La Trobada Autonòmica de Serveis Socials 2020 comptarà per a la seua ponència marc amb Luis Barriga, director general de l’Imserso. Una intervenció que, diuen des de l’organització, té un valor afegit, “ja que es tracta de la visió d’un treballador social des d’un lloc de responsabilitat. És important que l’experiència d’un professional del Treball Social es trasllade a les polítiques públiques, no sols sobre el paper amb l’elaboració de normes, lleis o decrets, sinó que es materialitze en polítiques socials concretes i que la societat el perceba”.

La segona intervenció abordarà l’organització i funcionament dels Serveis Socials en Atenció Primària, “una de les àrees que ha patit un major impacte durant la pandèmia”, i ho farà amb Mercé Martínez i Llopis, directora general d’Atenció Primària i Autonomia Personal.

El tercer vèrtex de la jornada serà una taula redona que exposarà dues bones pràctiques en Serveis Socials en temps de COVID a càrrec de treballadores i treballadors socials que dirigeixen els equips de Serveis Socials dels ajuntaments d’Ontinyent i Sagunt i que han sigut reconegudes en l’última edició dels Premis 9 d’Octubre.

jueves 19 de noviembre de 2020

Més de 100 professionals analitzen en una trobada virtual el rumb dels Serveis Socials en el nou context sociosanitari

Comentarios

Aún no hay comentarios

Plataforma Online

Plataforma online

Col·legi Oficial de Treball Social de Castelló

Alcalde Tárrega, 32 bajo

12004 CASTELLO

Redes sociales

Síguenos en

Pago seguro