Saltar al contenido principal
Castelló

Treballadores socials sanitàries clamen a Conselleria una “organització unificada” de la gestió social del COVID-19

viernes 10 de abril de 2020 COTSCS

Demanen que els check-list per a la detecció del coronavirus incloguen preguntes del garbellat social per a agilitar la intervenció amb col·lectius en situació de vulnerabilitat

Adverteixen d’un “empitjorament de les situacions de violència de gènere” derivades del confinament per a frenar la pandèmia

Castelló, 10/04/2020.- El col·lectiu de treballadors i treballadores socials de l’àmbit sanitari demana una organització unificada de la gestió social del COVID-19 i l’elaboració d’un Pla de Contingència per al Treball Social Sanitari que possibilite una major cobertura d’atenció a persones vulnerables en el territori i la detecció i posterior intervenció social en situacions de risc com les de persones majors que viuen soles, cuidadores de persones dependents o de violència contra les dones. En aquest sentit, indiquen que s’ha detectat que el confinament decretat per a frenar la pandèmia “empitjora les situacions de violència de gènere, perquè en aquest moment es troben també els fills en el domicili i això genera major conflicte”. Mostren a més la seua preocupació per les situacions socials de vulnerabilitat “que estan sorgint i sorgiran a conseqüència de la crisi econòmica provocada per aquesta emergència sanitària i la declaració de l’estat d’alarma”.

Són algunes de les demandes i qüestions que han posat sobre la taula els Col·legis de Treball Social de la Comunitat Valenciana i la Delegació Valenciana de l’Associació de Treball Social i Salut durant la reunió per videoconferència mantinguda amb la secretària autonòmica de Salut Pública, Isaura Navarro.

Durant la trobada, a la qual ha assistit la vicepresidenta del COTS Castelló, Marisa García, en representació de l’organisme castellonenc, s’ha insistit també en la necessitat que en el check-list per a la detecció del COVID-19 s’incloguen les preguntes de garbellat social presentades en el Protocol de Gestió Social per a derivar ràpidament a la Unitat de Treball Social Sanitari les situacions que requerisquen d’intervenció social.

Recorden que les treballadores socials sanitàries “som un altre punt de detecció i coneixement de situacions de vulnerabilitat, com són els de dones que pateixen violència de gènere, aquelles persones majors que viuen soles i necessiten veure cobertes les seues necessitats bàsiques, els menors o les que tenen un grau de dependència”.

García incideix en què implantar la figura de coordinació del treball social sanitari en els serveis centrals com a figura d’enllaç amb el col·lectiu de professionals milloraria la gestió de la crisi, dirigida sobretot a la població més vulnerable. “Una bona coordinació sociosanitària i l’existència de llits normalitzats de difusió de la informació facilitaria la transmissió eficaç als i les treballadores socials sanitàries; ara mateix no tenim nomenats coordinadors ni prefectures”, assenyala.

Sobre el protocol d’actuació del treball social sanitari als hotels medicalitzats –en el cas de Castelló està instal·lat a l’hotel Luz- la proposta que s’ha traslladat a la Conselleria és la d’incorporar a l’equip professionals del treball social de manera presencial. També que, en el cas de la ciutat, es puga donar accés a pacients al citat hotel des dels centres de salut.

Comentarios

Aún no hay comentarios

Plataforma Online

Plataforma online

Col·legi Oficial de Treball Social de Castelló

Alcalde Tárrega, 32 bajo

12004 CASTELLO

Redes sociales

Síguenos en

Pago seguro