Saltar al contenido principal
Castelló

Treballadores socials sanitàries valoren l'impuls a l'Estratègia Autonòmica de Coordinació Sociosanitària i reivindiquen que “definisca i blinde la nostra figura professional i competències en benefici del pacient”

jueves 26 de septiembre de 2024
  • Representants del COTS Castelló comparteixen amb el director de l’Oficina Autonòmica de Coordinació i Integració Sociosanitària els avanços i reptes del pla, que estarà perfilat a la fi d’octubre
  • Manuel Escolano destaca que l’objectiu últim és “aconseguir que els sistemes social i sanitari estiguen íntimament coordinats, atés que la fi és ajudar a la persona i a l’entorn”

Castelló, 26/09/2024.- La seu del Col·legi Oficial de Metges de Castelló ha acollit aquest dimecres la conferència ‘La Coordinació i Integració Sociosanitària de la Comunitat Valenciana: objectiu de l’Oficina i paper dels Serveis Sanitaris i Socials’, a càrrec de Manuel Escolano, director de l’Oficina Autonòmica de Coordinació i Integració Sociosanitària.

A l’acte, que ha servit per a compartir els avanços en el procés de coordinació dels sistemes sanitaris i socials, han assistit les col·legiades Hasnae El Hadraoui com a vocal de la Junta de Govern del Col·legi Oficial de Treball Social de Castelló, i les treballadores socials sanitàries Marisa García, del centre Gran Via, i Marina Pitarch des del centre de salut d’Almassora.

L’Oficina Autonòmica que presideix Escolano és un element clau dins de l’Estratègia Valenciana de Coordinació i Integració Sociosanitària, que segons ha avançat el propi director, es presentarà dins d’escasses setmanes i estarà operativa abans de finals d’any. Un anunci que des del Col·legi de Treball Social de Castelló valoren “molt positivament: estem il·lusionades, però al mateix temps expectants, especialment pel que fa a com es definiran les funcions i competències del Treball Social Sanitari”, han assenyalat les representants del COTS en la conferència.

Funcions que, recorden, han de blindar l’essència d’aquesta disciplina, com és la de tractar no sols les circumstàncies clíniques que presenta un pacient sinó també les condicions socials (des de l’estructura i funció familiar a la situació laboral, educativa, econòmica o d’habitatge, així com la seua xarxa de suport social, entre altres), que poden agreujar o alleugerir la seua malaltia. Per això, incideixen en què entre eixes competències del Treball Social Sanitari que ha de lligar el nou model de coordinació sociosanitària han de figurar les accions d’atenció directa i gestió de casos, promoció de la salut, prevenció de la malaltia, educació sociosanitària, planificació i programació, i investigació, sense oblidar la intervenció social i comunitària.

En aquest sentit, reivindiquen, per exemple, la necessitat de disposar per al Treball Social en l’àmbit sanitari de “sistemes informàtics diferenciats dels utilitzats en Serveis Socials, encara que coordinats evidentment amb ells”, assenyalen.

Cal recordar que l’Estratègia Valenciana de Coordinació i Integració Sociosanitària té com a objectiu harmonitzar la labor de tots els equips de professionals implicats en l’atenció social i sanitària. A més, el pla identifica als col·lectius d’especial vulnerabilitat, cerca un model conjunt de governança institucional i posa en valor el paper dels treballadors socials.

Tant Marisa García com Hasnae El Hadraoui i Marina Pitarch han destacat en aquest punt la presència de la figura del Treball Social “en tots els grups de treball creats per a avançar en la coordinació sociosanitària, tant en els de persones majors com d’infància o col·lectius vulnerables, etc. Concretament en el grup de Treball Social del departament de Castelló som sis treballadores socials en constant contacte amb l’Oficina llançant propostes per a impulsar aquesta coordinació entre conselleries, amb l’objectiu que siga àgil, senzilla i facilitadora per a les i els professionals en benefici dels pacients”.

Un punt que ha posat de manifest durant la seua intervenció Manuel Escolano, qui ha ressenyat que l’Oficina sorgeix precisament “davant la detecció de la necessitat de coordinació entre les àrees de sanitat i serveis socials” i ha incidit en què aquesta urgència per “entaular una coordinació sociosanitària de manera efectiva” ha sigut “percebuda sempre pels equips professionals de base”. El repte últim és “aconseguir que els sistemes social i sanitari estiguen íntimament coordinats perquè l’objectiu és ajudar a la persona i a l’entorn”, ha indicat Escolano.
“Els sistemes sanitaris i socials no s’autoorganitzen en la direcció desitjada de manera espontània. Per tant, l’impuls polític, estratègic, tècnic i pressupostari és necessari. La ciutadania en aquest moment és d’edat més avançada, amb alta dependència i problemes de mobilitat, i precisa d’una coordinació estreta, efectiva i de qualitat entre tots dos sistemes”, ha
defensat.

NOTICIA EN CASTELLANO

Comentarios

Aún no hay comentarios

Plataforma Online

Plataforma online

Col·legi Oficial de Treball Social de Castelló

Alcalde Tárrega, 32 bajo

12004 CASTELLO

Redes sociales

Síguenos en

Pago seguro